11 februára 2008

Vyhodnotenie ankety 'O čom by ste chceli príspevok'


Som príjemne prekvapený, že na prvom mieste skončil Banachov-Tarskeho paradox, čo je síce enormne zaujímavá, no nie až taká populárna téma. Jedna z mnohých formulácií tohoto paradoxu je takáto: existuje rozklad (rozbitie) gule s polomerom 1 na konečne veľa podmnožín, z ktorých sa len rotáciou a posunutím dajú poskladať dve (plné) gule, obe opäť s polomerom 1. Ako je to možné? Dopočul som sa, že už ku mne cestuje kniha "The Pea and the Sun", takže sa máme na čo tešiť.


Tiež si postupne pripravím príspevok o umelých neurónových sieťach, hoci na túto problematiku sú u nás na matfyze iní machri. Keďže toto je extrémne široká oblasť, vyberiem si z nej asi len nejakú malú špeciálnu podoblasť, ktorá má bližšie k mojej špecializácii. Možno podiskutujeme o starých a relatívne jednoduchých, ale metodologicky stále základných "dopredných" sieťach.


Do tretice, rád napíšem príspevok o výhodách a nevýhodách simulovaného žíhania, čo je populárna metóda na optimalizáciu mnohorozmerných funkcií. A možno bude aj video z akadémie trojstenu :-)

Poznámka 23.2.: Ukazuje sa, že letný semester budem mať obzvlášť nabitý, takže tieto článočky vidím tak na jún. Stay tuned. :)

3 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

tak ja sa tesim najviac na to video :-). gurama

Anonymný povedal(a)...

Ja výsledok tejto ankety za prekvapivý nepovažujem, lebo sám som hlasoval za tie témy, ktoré sú mi najmenej známe, a myslím, že podobne hlasovali aj iní.

Radoslav Harman povedal(a)...

Asi máš pravdu; nenapadlo ma, že ľudia môžu takto uvažovať.