26 mája 2009

Prsty

Priebežné výsledky sú na konci príspevku. Ak neviete o čo ide, čítajte ďalej.

Skutočne je rozdiel medzi pomerom dĺžok ukazováka a prstenníka u mužov a u žien, alebo je tento takzvaný "fenomén 2D:4D" len výmysel na oživenie koktailových večierkov?

Napadlo ma, že toto tvrdenie by sme mohli spoločne overiť priamo tu na blogu QED. Stačí, ak si odmeriaš dĺžku ukazováka a prstenníka na pravej aj ľavej ruke a okrem týchto údajov uvedieš do komentára ešte informáciu o tom, či si žena, alebo muž. Ak budeš mať chvíľu čas a pri sebe priateľov, môžeš zmerať dĺžky týchto štyroch prstov aj im (inak pre nesmelých výborná metóda nadviazania kontaktu :-); čím viac údajov budeme mať, tým lepšie. Dĺžky meraj s presnosťou na 1 milimeter od konca prstov až po spodnú vrásku deliacu prst od dlane, tak ako je naznačené na fotografii mojej pravej ruky. Postupne budem robiť príslušné štatistické testy a uvidíme, či sa teória o rôznom pomere dĺžok prstov u žien a u mužov potvrdí.


Takže meranie číslo 1 bude zodpovedať mojim vlastným prstom (P znamená pravá ruka, L ľavá ruka, u ukazovák a p prstenník): Pu 7,6 mm; Pp 8,0 mm; Lu 7,4 mm; Lp 7,9 mm.

..............


Po údajoch od 17-tich ľudí zobrazuje nasledovný graf priebežné výsledky pomeru dĺžky ukazováka a prstenníka: jednotlivé hodnoty pomeru ako bodky a 95 percentné intervaly spoľahlivosti pre strednú hodnotu pomeru ako obdĺžniky. Vertikálna súradnica dát je mierne roztrasená, čo je bežný postup ako zamedziť "zliatiu" symbolov s takmer rovnakou horizontálnou súradnicou. Ako je očividné už z grafu, naše dáta zatiaľ nesvedčia o významnom rozdiele medzi mužmi a ženami. Formálne: nepárový dvojvýberový t-test pre rovnosť stredných hodnôt pre pravú ruku dáva zatiaľ p hodnotu približne 0,7 a pre ľavú ruku približne 0,9. Na zistenie signifikantného rozdielu (ak existuje) potrebujeme ešte pomerne veľa dát. Zapojte sa!


Každopádne už teraz je jasné, že rozdiel medzi mužmi a ženami je veľmi malý (aj keď možno zistiteľný pri veľkom súbore ľudí) a určovať pohlavie len na základe pomeru dĺžok prstov je skoro ako určovať ho hodením mincou.

30 komentárov:

Tychi povedal(a)...

ž: Pu 6.4, Pp 6.7, Lu 6.5, Lp 6.7

Janka povedal(a)...

zena: Pu 6.8, Pp 6.7, Lu 6.9, Lp 6.7.

Unknown povedal(a)...

žena: Pu 7.3, Pp 7.4, Lu 7.2, Lp 7.4

rasťo povedal(a)...

m:Pu 7.0, Pp 7.4, Lu 6.9, Lp 7.4

Janca povedal(a)...

Zena, podla ruky chlap:)Prava ruka: P=70mm U=65mm
Lava ruka: P=72mm U=67mm

rasťo povedal(a)...

Páči sa mi tento prieskum, o chvíľu tu bude celkom pekná zbierka biometrických dát čitateľov tohto blogu:-)

Pripájam údaje mojej mamy:
ž
Lu 6.9 Lp 7.1
Pu 6.8 Pp 7.2

Anonymný povedal(a)...

Lu: 7.8cm, Lp: 8.4cm, Pu: 7.9cm, Pp: 8.5cm (muz)

Anonymný povedal(a)...

Lu: 7.3cm, Lp: 7.4cm, Pu: NA (mam na nom leukoplast :-)), Pp: 7.5cm (zena)

Anonymný povedal(a)...

m:Pu 7.8, Pp 7.6, Lu 7.7, Lp7.4

Radoslav Harman povedal(a)...

Ďakujem veľmi pekne za dáta, ale potrebovali by sme ich viac! Ak máte pochybnosti či zverejňovať svoje "biomerické údaje", tak skrátka napíšte len anonymný príspevok.

Anonymný povedal(a)...

ž: Pu 6.7, Pp 6.8, Lu 6.8, Lp 6.9

Anonymný povedal(a)...

sestra: Lu:7 Lp:6.9 Pu:6.9 Pp:7.2
ja: Lu:7.1 Lp:6.9 Pu:7.3 Pp:7.1 (muz)

fedoo povedal(a)...

muž:
Pu 7.4 Pp 7,2 cm
Lu 7,4 Lp 7,1 cm

Rori povedal(a)...

Muz: obe ruky p:7.9 u:7.7

Inak tento pokus nie je velmi "rozumny" - Vas blog citaju asi povacsinou ludia viac menej na matematiku nadany - a to moze byt tiez specifikum :)

Anonymný povedal(a)...

ad Rori:
dnes som kvoli neutichajucemu nadseniu pre tento pokus poslala mail vacsine svojich kamaratov, nech sa zapoja. neviem sice, kolko z nich sa zapoji, ale nie vsetci maju radi matematiku, takze vzorka sa tym aspon trochu "odspecifikuje" :)

Anonymný povedal(a)...

muž: Pu 8.0, Pp 8.1, Lu 8.1, Lp 8.2

Radoslav Harman povedal(a)...

Rori: Samozrejme, že takto nezískam reprezentatívnu vzorku ľudí. Tiež je úplne jasné, že merania nie sú veľmi spoľahlivé (anonymne si tu môže napísať kto chce čo chce) a pritom sú dosť nepresné (1mm nie je nejaká úžasná presnosť). Toto však nie je seriózny vedecký výskum. Myslím, že každý chápe, že cieľom tohoto prieskumu je predovšetkým zábava, ktorá nám môže dať len hrubú predstavu o skutočnosti.

Pridávam ešte dáta mojej manželky:
Z, Pu:67mm, Pp:65mm, Lu:66mm, Lp:68mm.

Anonymný povedal(a)...

z: Pu 6.2 Pp 6.6 Lu 6.5 Lp 7.0

Unknown povedal(a)...

žena: Pu-7,2 Pp-7,3 Lu-7,3 Lp-7,4

Unknown povedal(a)...
Tento komentár bol odstránený správcom blogu.
Unknown povedal(a)...

DUFAM, ZE NA TO NEPISES DIZERTACNU PRACU, AK ANO BLAHOZELAM K MRHANIU CASU NA TAKU HLUPOST. VED JE TO VSETKYM JASNE, ZE MEDZI MUZMI A ZENAMI JE V NIELEN V TOMTO ROZDIEL. ALE AK TO VEDECKY PODLOZIS, ASI SA NAM VSETKYM ULAVI. TAK BY SI POTOM MOHOL POKRACOVAT POTVRDENIM TRVDENIA O POMERE MEDZI DLZKOU PENISU A VELKOSTOU CHODIDLA, ALEBO DLZKOU VLASOU A VELKOSTOU IQ, ALEBO FARBOU OCI A DLZKOU ZIVOTA, ZE SI O TOM ESTE NEPOCUL NO LUDIA SO ZELENYMI OCAMI ZIJU KRATSII, ALE VELMI PESTRY ZIVOT, LUDIA S HNEDYMI OCAMI SU VELMI ROZUMNI, JEDIA ZDRAVO A DOZIJU SA VIAC A LUDIA S MODRYMI OCAMI SU OBLUBENEJSI A ZOMIERAJU NAJSKOR. AHA, TAK TO SOM SI PRAVE VYMYSLELA. NO ALE MOZNO TO JE PRAVDA, MOHOL BY SI MI TO OVERIT. CO TY NA TO.
MUSIM PRIZNAT, ZE MOJ PRISPEVOK ZNIE NASRANE A ZATRPKNUTO, ALE TO BOL AJ MOJ UMYSEL, A SERIE MA AJ TO, ZE SA TYM VOBEC ZAOBERAM A ESTE SOM TI K TOMU AJ POSLALA TIE UDAJE O DLZKE MOJICH PRSTOV. NO VSAK TO POZNAS, NIKDY NEVIES AKO TO NAKONIEC DOPADNE MOZNO TO JE KLUC KU GLOBALNEMU OTEPLOVANIU. NETREBA ZATRACOVAT BLAZNIVE NAPADY, VED AJ KOPERNIKA POVAZOVALI ZA BLAZNA A NAKONIEC SA POTVRDILO, ZE MAL PRAVDU.
TAK DOBRU NOC A DOBRU CHUT.

P.S. 42 JE SPRAVNA ODPOVED. DVAKRAT JSEM TO PREPOCITAL. ODPOVED JE ZCELA SPRAVNI.

Unknown povedal(a)...

P.S.2: A MOZNO BY SI MOHOL VYRAZIT DO ULIC A PREMERAT SI ZOPAR VZORIEK A BTW.POZVAT PAR SLECIEN NA KAVU A PREDISKUTOVAT INE POMERY A PRIEMERY.
MOHOL BY SI NA ZAVER VYHLASIT VYTAZOV A PORAZENYCH, AKOZE CLOVEKA/BYTOST S NAJDLHSIMI A NAJKRATSIMI PRSTAMI. KTO BUDE VYTAZ A KTO PORAZENY? VSETKO MA SVOJE PRO A PROTI.
MYSLITE SI ZE LUDIA S DLHSIMI PRSTAMI MAJU VACSIU VYHODU. MOZU SA LEPSIE STARAT V NOSE, LAHSIE NAJDU KLUCE V TASKE, DOSIAHNU NA DNO NUTELI KED JU CHCU PORIADNE VYLIZAT, ATD. ALEBO JE TO NAOPAK? AKE MAJU VYHODY LUDIA S KRATSI PRSTAMI? NENAPADA MA ZIADNA. MOZNO TO ZE IM RUKAVICE VRDZIA DLHSIE.

Radoslav Harman povedal(a)...

Ahoj Maruska, ďakujem za komentáre.

Nie, dizertačnú prácu na túto tému nepíšem; tú už mám pomerne dávno hotovú, pričom hlavné výsledky z tejto práce mi postupne vyšli v odborných publikáciách, napríklad tu, tu a tu.

To, že stredná hodnota pomeru dĺžok prstov u žien je iná ako u mužov, nie je vôbec apriori jasné a tento fenomén, hoci už dávnejšie overený, stále nie je úplne spoľahlivo vysvetlený. Každopádne táto problematika je predmetom seriózneho výskumu, pozri napríklad tu, tu, alebo tu. Pochopenie prečo je to tak môže viesť napríklad k poznatkom s aplikáciami v medicíne.

Avšak zrejme kvôli prehnaným tvrdeniam o tomto fenoméne v neodbornej tlači vznikla medzi ľuďmi fáma, že na základe pomeru medzi dĺžkami prstov sa dá určiť, či je človek muž, alebo žena. Tento náš miniprieskum je zamýšľaný predovšetkým ako zábava s cieľom (serióznymi) štatistickými metódami presvedčiť študentov, že hoci je rozdiel v pomere dĺžok prstov medzi mužmi a ženami významný pri väčšej vzorke, tak určovanie pohlavia pre jedného človeka na základe pomeru jeho dĺžok prstov je prakticky totožné hodeniu si mincou. Nakoniec, podobné prieskumy sa realizujú ako jednoduchá a veľmi konkrétna ilustrácia základných štatistických metód a štatistického uvažovania po celom svete.

Keďže si v 2. komentári vyjadrila poľutovanie nad tým, že si v 1. komentári zverejnila svoje údaje, tak som ich zmazal.

Evka povedal(a)...

Ja som zena :)

PUkazovak : 6,5
PPrstenik : 6,4

LUkazovak : 6,7
LPrstenik : 6,5

Volam sa evka a mam kratke prsty :)

Anonymný povedal(a)...

zena:
PU 7.1 PP 7.0
LU 7.0 LP 7.2

Rori povedal(a)...

Evka: lepsie ako byt dlhoprsta :)

Charon ME povedal(a)...

Maruske sa zasekol capslock?

muz, Pp:7.3, Pu:7.2, Lp:7.2, Lu:7.3

inak co ak by sa ukazal nejaky rozdiel pri inom merani (nie od vrasok)?

Radoslav Harman povedal(a)...

Charon: Pri takto malej vzorke ľudí by sa asi štatisticky významný rozdiel neukázal ani ak by sme sa dohodli na inom spôsobe merania dĺžok prstov (samozrejme ak by ten spôsob merania bol rovnaký pre mužov aj ženy).

Ešte raz však zopakujem, že tento prieskum je viac zábava ako seriózny výskum, no napriek tomu nás môže dosť jednoznačne presvedčiť o tom, že často sa vyskytujúce tvrdenia o výraznom rozdiele medzi pomerom dĺžok prstov žien a mužov sú veľmi prehnané.

Napriek tomu aj sám fakt, že takýto rozdiel je pri veľkej vzorke ľudí naozaj zistiteľný, je pomerne zaujímavý a z hľadiska vývojovej biológie môže byť dôležité ho vysvetliť, podobne ako je vysvetlený napríklad rozdiel vo výške mužov a žien a iných pohlavne dimorfných znakov.

christina povedal(a)...

žena;
Pu 6.7, Pp 6.7, Lu 6.8; Lp 6.9

Anonymný povedal(a)...

LP: 7,8
LU: 7,4
PP: 7,8
PU: 7,3

muz