20 januára 2010

Zbierka úloh z pravdepodobnosti je na svete

Po dlhom čase vymýšľania zadaní, počítania riešení, kontrol a editovania nám vyšla naša prvá kniha: Zbierka úloh zo základov teórie pravdepodobnosti. Hurá!




Zbierka obsahuje 519 úloh, z ktorých každá má uvedený aspoň číselný výsledok, a väčšina dokonca podrobný postup riešenia. Okrem rôznych príkladov na cvičenia, domáce úlohy a písomky, zaradili sme do nej aj viacero komplexnejších a zábavných úloh, napríklad klasiky ako Buffonovu ihlu a Buffonovo vlákno, úlohu o ruinovaní, Monty Hall problemproblém zberateľa kupónov, Banachove zápalky, dvojrozmernú náhodnú prechádzku a podobne, ale aj vlastné úlohy, ako napríklad úlohu o kurzoch stávkových kancelárií, nové úlohy o lámaní úsečiek, problémy počtov cyklov v náhodných permutáciách, úlohy týkajúce sa rozdelenia IQ v populácii a mnohé iné. Dúfame, že zaujmú.

Bohužiaľ, väzba knihy je dosť nevhodne zvolená a nekvalitne urobená (kniha sa dá len veľmi ťažko úplne roztvoriť a nebude sa z nej dať dobre kopírovať), ale za to už my, autori, nemôžeme. Každopádne, zbierka sa čítať dá a teraz nás už čaká len rozhodovanie, ako budeme našu zbierku rozdeľovať medzi ľudí a najmä akým spôsobom získame čo najväčšiu spätnú väzbu, aby sme vychytali chyby, lepšie vyvážili zadania a pripravili druhé vydanie :-)

Poznámka: Úlohy z prvej kapitoly si môžete pozrieť tu.

15 komentárov:

Janka povedal(a)...

V reci facebooku by som dala veeelike "like" k tejto udalosti :).

Velmi sa tesim, ze zbierka sa stala skutocnostou a snad zajtra ju uz aj budem moct drzat v rukach a listovat si v nej.

Vsetkym trom autorom patri moj uprimny obdiv a verim, ze spatna vazba bude len a len pozitivna a zbierka si najde nadsencov, ktori si ju celu prepocitaju :).

Jozef Hajnala povedal(a)...

Urcite si zbierku kupim :)) Je uz mozne ju zohnat aj fakulte ?

Radoslav Harman povedal(a)...

Janka: Ďakujeme Ti za úžasnú pomoc s jazykovou korekciou! Mňa osobne Tvoje jazykové pripomienky k zbierke všeličo naučili, čo sa mi určite v budúcnosti zíde.

Samotná zbierka nie je zlá, ale ani nejaké veľké nadšenie ma momentálne nedrží. Asi predovšetkým kvôli tej dosť zbabranej väzbe, ktorá neumožňuje knihu dostatočne roztvoriť. (Zopli ju spinkami ďaleko od okraja a na to nalepili obálku. Keby nám aspoň neboli schválili našu šírku vnútorných okrajov, keď vedeli, ako to mienia viazať). Ale nič to, je to taká prvotina. Aj obsahovo máme čo zlepšiť do druhého vydania.

Jozef: Zbierka sa nebude kupovať, ale rozdávať. Na jej vytlačenie sme dostali neziskový grant. Ako budeme rozdávať sme sa ešte nedohodli. Každopádne chceme ju distribuovať medzi ľudí, u ktorých je šanca, že ju aj niekedy použijú, takže Tebe jeden kus určite dáme :-)

Tychi povedal(a)...

Gratuluji k prvotině a doufám, že když je špatně svázaná že je aspoň voňavá, aby to vyvážila(o:

Anonymný povedal(a)...

Dobry den,

chcel by som sa opytat, ci bude knizka k dispozicii aj elektronicka (pdf) co by sa dalo celkom dobre distribuovat (kedze sa nepredava, takto by sa dala tiez rozdavat)

Radoslav Harman povedal(a)...

Tychi: dakujem za gratulaciu; zbierka vonia celkom dobre (opat originalne zenska poznamka :-)

Anonym: Zvazovali sme aj moznost dat elektronicku verziu zbierky na internet, ale dohodli sme sa, ze zatial este nie.

Odovzdali sme vsak 20 kusov do nasej kniznice na FMFI UK, kde by mala byt v priebehu par dni k dispozicii.

Pavel Chalmovianský povedal(a)...

Gratulujem! Kniha a ešte k tomu prvá to je hneď dvojnásobný dôvod na radosť. Obal, aj keď nie celkom funkčný ako som čítal, je aspoň príjemne vyzerajúci.

Radoslav Harman povedal(a)...

Palo: Dakujem; som sam prekvapeny, ze sa mi podarilo navrhnut celkom fajn obalku. Inak ta vazba nie je zasa az taka zla, text sa precitat da celkom v pohode, len je prilis daleko od okraja scvaknuta a navyse dost neporiadne zarovnana. Ale aspon nebudu vylietavat strany! :-)

Kazdopadne toto je len prve vydanie (200 kusov) tak na tri-styri roky, na ktorom sme nazbierali spustu skusenosti. Potom po vychytani chyb urobime reprint, alebo rovno druhe vydanie.

Anonymný povedal(a)...

Drakulujem!!!!!!!!!!!!!!! A závidím tým, ktorí sa s jej pomocou budú učiť pravdepodobnosť!

Radoslav Harman povedal(a)...

Peto: Dakujem, ale nie je to zasa az taka uzasna kniha. Niektore priklady su podla mna pekne (ci uz klasicke, alebo vymyslene) a aj niektore riesenia si myslim, ze su napisane celkom fajn, ale zbierka ma aj vela najroznejsich nedostatkov (odhadom okolo stovky preklepov, nejednotny styl obrazkov, "deravy" index, v niektorych castiach malo a v inych zasa privela uloh atd).

Nasim cielom je ziskat co najvacsiu (konstruktivnu) kritiku od studentov, pripade cviciacich a po nejakych troch rokoch vydat vylepsenu verziu.

gurama povedal(a)...

odporucam nezhadzovat vlastnu pracu. :-) tolko skromnosti zas netreba. :-)

Anonymný povedal(a)...

Ahoj Rado, "nahodou" som tu zbierku drzala v ruke a neviem, ale ta vazba sa mi nezdala taka zla - listovalo a citalo sa to dobre. Vzdy lepsie ked to drzi pohromade, ako by sa to malo rozpadnut na jednotlive strany ako prirucka k LaTeXu, ktoru mame v kancelarii.:) (Barbora)

Radoslav Harman povedal(a)...

gurama: OK, mozno mas pravdu. Asi som k tej zbierke prehnane kriticky. Ale to nie je skromnost; ja som vseobecne dost kriticky, co sa tyka kvality ucebnic, alebo aj clankov a podobne. (Mozno maju Ti ludia, ktori o mne tvrdia, ze som perfekcionista, trochu pravdu...)

Naviac, v poslednej dobe mam vela roznych starosti (ani teraz sa mi nejako neda spat) a to ma mozno tiez negativny dopad na moj optimizmus a nasledne aj na hodnotenie zbierky.

Avsak samozrejme mozem tu zbierku aj pochvalit: nie idealna vazba, obcasne preklepy a podobne su z hladiska toho, na co je ta zbierka primarne urcena, nie az take podstatne nedostatky. Co sa tyka obsahu, myslim si, ze studentov moze zaujat a naozaj im velmi pomoct pri priprave.

Barborka: Ahoj, Ty vies o mojom blogu? To som poteseny :-) No, ta vazba je pevna, to ano, a knizka sa da celkom citat (s kopirovanim to bude horsie). Ale Jano Ti urcite vybral niektory z lepsich exemplarov. Niektore su vsak skutocne biedne, ako keby ich robil nejaky ozraty brigadnik. Mozno ani nie ako...

Anonymný povedal(a)...

Rado, jasne, ze viem, ved si mu sam robil reklamu. :-) (Barbora)

Brano povedal(a)...

Gratulujem ku zbierke :-)