09 novembra 2007

Delenie zlatého prútu I

Zlatý prút bude rozdelený na tri úlomky dvomi náhodnými rezmi, pričom jeden z týchto úlomkov máte dostať Vy. Môžete si vopred zvoliť jedno z nasledovných pravidiel výberu Vášho úlomku: a) Dostanete "prostredný" úlomok, t.j. ten, ktorý neobsahuje ani jeden z okrajov pôvodného prútu; b) Dostanete ten úlomok, na ktorom leží stred pôvodného prútu. Ktoré z týchto dvoch pravidiel je pre Vás výhodnejšie? Alebo sú obe pravidlá "ekvivalentné"?

Poznámka: Úlohu už máme vyriešenú - pozri komentáre.

2 komentáre:

Lev bez hrivy povedal(a)...

Pravidlo b) je ovela vyhodnejsie. Dovod je ten, ze ked je stred povodneho prutu na strednom ulomku, dostanem ho tak ci tak, zatial co ked je stred povodneho prutu na niektorom z krajnych ulomkov, je tento krajny ulomok dlhy aspon polovicu celeho prutu a teda si oproti stredneho ulomku polepsim pravidlom b) polepsim.

Trochu som sa pohral s generatorom nahodnych cisel a z 24348 pozorovani mi vysiela priemerna hodnota podla pravidla a) asi 0,33 a podla pravidla b) asi 0,58.

Radoslav Harman povedal(a)...

To bolo teda riadne bleskové riešenie (a ešte aj so simuláciou). Ale už mám vymyslenú aj obtiažnešiu modifikaciu "Delenie zlatého prútu II" :-)