15 apríla 2008

Komplexné korene polynómov


Popis obrázka: Podľa takzvanej "základnej vety algebry" má každý polynóm stupňa n≥1 práve n komplexných koreňov (z ktorých niektoré môžu byť viacnásobné). Na obrázku je znázornená množina komplexných koreňov polynómov tvaru a0+a1z+a2z2+...+anzn, kde n=30 a koeficienty ai sú buď +1, alebo -1. (Aby som sa priznal, inšpiráciou pre tento obrázok mi bola veľmi podobná ilustrácia, ktorá visí na chodbe v Cardiff School of Mathematics :-)

6 komentárov:

Lev bez hrivy povedal(a)...

Akoze tie z su z^i, nie z_i, hm?

Radoslav Harman povedal(a)...

Lev: Ooops. Pardon. Dakujem.

Anonymný povedal(a)...
Tento komentár bol odstránený správcom blogu.
Lev bez hrivy povedal(a)...

Jej, komentarovy spam si nasiel uz aj Q.E.D. :-)

Radoslav Harman povedal(a)...

Uz som ich tu mal zo 6-7; ja ich hned mazem. (Teraz som tu nechal oznam o zmazani, aby bolo nezainteresovanemu jasne, o com sa bavime.) Raz sa mi tiez stalo, ze QED zacali bombardovat navstevy z celeho sveta, asi nejaky robot; po pol dni to prestalo. Mas aj Ty na svojom blogu takychto spamerov?

Lev bez hrivy povedal(a)...

Komentarovy spam som mal zatial tusim jeden za 3/4 roka, co blogujem. Natahovanie stranok vo velkom som si zatial nevsimol. Mam na blogu sledovanie roznych statistik (odtial mam napriklad informacie o podivnych klucovych slovach, cez ktore si ma vyhladali) a zatial som nikdy zvysenu navstevnost nezaznamenal.