07 januára 2009

Slnečné kolektory

Náš vesmírny koráb stroskotal na púštnej planéte X a to práve na takom mieste, na ktorom je neustále jasno a (tamojšie) slnko sa celý (tamojší) deň pohybuje tesne nad obzorom. K dispozícii máme 4 rovnaké slnečné kolektory širky 1 meter, ktoré z technických dôvodov musíme umiestniť všetky v rovnakej výške a naviac tak, aby osi týchto kolektorov boli na hranici, alebo vo vnútri štvorca 2 krát 2 metre. Po inštalácii sa budú kolektory otáčať za slnkom okolo svojej osi, no samotné osi už musia byť nehybné.

Nanešťastie, na vyslanie signálu SOS potrebujeme trvale dostatočne vysoký výkon kolektorov, ktorý dosiahneme len vtedy, keď počas celého dňa bude dopadať svetlo aspoň na 2,61 metra šírky kolektorov. To znamená, že štandardné postavenie kolektorov zobrazené na ilustračnom obrázku je nevyhovujúce, pretože dokonca až štyrikrát počas dňa si kolektory navzájom príliš tienia a svetlo dopadá spolu len na 2 metre šírky kolektorov.

Dá sa vôbec nájsť také rozmiestnenie kolektorov, aby sa trvale dosahoval požadovaný výkon?

4 komentáre:

Lev bez hrivy povedal(a)...

Neratal som to, ale prirodzene mi napadlo umiestnit 3 kolektory do vrcholov co najvacsieho rovnostranneho trojuholnika, aky sa do stvorca zmesti a stvrty do jeho taziska.

Radoslav Harman povedal(a)...

Lev: dobry napad, ale mne vychadza, ze toto nie je najoptimalnejsia konfiguracia a minimum uhrnnej sirky je pre nu menej ako 2.6.

Inak uvedomil som si, ze "podozrivych" konfiguracii je tolko, ze bez pocitaca ju nie je lahke vyriesit.

Nuz, ak sa nikomu nebude chciet tak nevadi...

Pavel Chalmovianský povedal(a)...

Môj tip je nasledujúci. Rozdelíme prvú stranu na polovice, druhu na tretiny, tretiu na štvrtiny a štvrtú na pätiny. Kolektor na každej strane umiestnime do prvého bodu vo vnútri strany štvorca.

Radoslav Harman povedal(a)...

Pavel: Zaujímavý tip, ale mne vychádza, že minimum úhrnnej šírky kolektorov zachycujúcej svetlo je pre túto konfiguráciu iba 2.287.

V rámci oddychu som si spravil programík, ktorý pre zadané umiestnenia osí vypočíta minimum úhrnnej šírky kolektorov. Ohľadom riešenia tejto napíšem zakrátko samostatný príspevok.