04 februára 2009

Prednáška na sústredení KMS

Len veľmi stručne: Včera som bol spolu s kolegom Martinom Nieplom urobiť prednášku na sústredení KMS v škole v prírode "Patrovec" pri Trenčianskom Jastrabí. Na našom katedrovom serveri je voľne dostupná moja prezentácia. Je písaná pre stredoškolákov, čiže formálne nie celkom presne, ale napriek tomu Vás možno zaujme.

6 komentárov:

rasťo povedal(a)...

Musela to byť pekná prednáška:-)

Inak, super, že ste dali do prezentácie toľko obrázkov. Tých nie je v matematických textoch a na prednáškach nikdy dosť.

Radoslav Harman povedal(a)...

No neviem celkom dobre posúdiť či sa im moja prednáška páčila, ale cítil som z ich strany trochu väčší odstup, ako by som považoval za ideálne. Možno som nie celkom odhadol ich poznatky, možno som hovoril príliš rýchlo, možno ich nie až tak zaujímala téma, alebo sa ma trochu báli :-)

Nechcem tým naznačiť, že by som nabodaj bol z toho nejaký sklamaný. Vôbec nie, bolo to veľmi fajn a som rád, že som sa nechal na tú prednášku nahovoriť. Ale ak by ma niekedy nabudúce pozvali robiť prednášku pre stredoškolákov, zvolil by som asi trochu zábavnejšiu tému. Zhruba pred rokom som robil prednášku pre akadémiu trojstenu, kde som si pripravil aj nejaké animácie a to bolo asi vhodnejšie.

rasťo povedal(a)...

Dnes ma na chodbe na gjh, kde práve praxujem, zastavil jeden štvrták. V jeho triede som minulý rok na praxi vysvetľoval kružnicu a kruh v analytickej geometrii. Kruh sme riešili nerovnicou - do rovnice popisujúcej kružnicu sa dá namiesto "=" niektoré znamienko nerovnosti...

No a dnes na chodbe ma pomerne naliehavým spôsobom zastavil, aby mi povedal, že vnútro kruhu sa dá vyjadriť aj "obyčajnou" rovnicou. Aj mi to pekne vysvetlil, a je to ozaj pekné, a túto fintičku som predtým jakživ nevidel.

Tak som sa ho spýtal, že odkiaľ to má, a on, že z akadémie trojstenu... :)

Tak som sa potešil.

Radoslav Harman povedal(a)...

:) No, áno, dá sa to. Nejako takto by som si tipol: |x^2+y^2-1|+x^2+y^2=1.

Anonymný povedal(a)...

Ja som na tej prednáške bol. Jadro prednášky bolo fajn(napr. tie rekordy), ale tie začiatočné definície pravdepodobnosti a elementárnych javov, boli(pre mňa) ponekud nenavnaďujúce.

Na prednáške bola táto URL spomenutá i som si ju zapísal, no to sústredenie bolo na matiku hojné, tak sa adresa stratila medzi Kurtom Gödelom a Pellovými rovnicami. Je super že mať takýto matematický blog, páč ešte som taký nevidel. Myš mi už takmer spočinula nad RSS-kom, no ešte to tu musím najprv pobehať.

Veľa šťastia s blogom. Určite sem zavítam i neskôr.

Radoslav Harman povedal(a)...

Zenit: Nuž, moja predstava bola dopracovať sa k tým dvom príkladom (z ktorých druhý je práve o rekordoch) a ak som chcel uviesť aj nejaké to zdôvodnenie, myslel som si, že je potrebné pomerne dôsledne zaviesť definície. Teraz je už však jasné, že som to úplne neodhadol a trochu som ľudí unudil na začiatku a potom som prirýchlo prebehol práve tým zaujímavejším záverom.

Dôvodom bolo do istej miery to, že som si nebol istý s tým, čo ste už brali v škole a preto som radšej išiel od gruntu.

Nuž, nevadí. Nabudúce si to vopred zistím a dôkladnejšie premyslím. Je trochu škoda, že som značne preťažený a všetko musím robiť akosi narýchlo...