28 februára 2008

Záhadné písmená


Hint: Ploché myslenie Vám nepomôže.

10 komentárov:

Lev bez hrivy povedal(a)...

Hladim na to ako blbec, ale asi to bude tym, ze som blbec. :-)

Zatial som objavil jedinu vec - ze dlzka najdlhsieho eulerovskeho tahu v O je 44 - lenze do ostatnych to nepasuje. Tak neviem.

Radoslav Harman povedal(a)...

OK. Asi som to trochu prehnal. (Dost mozne, ze keby som to nevymyslel ja sam, tak by som aj ja hladel na to ako puk a na nic by som neprisiel.) Napisem k tomu puzzle hint.

Anonymný povedal(a)...

max=69 ? :-)

Radoslav Harman povedal(a)...

69 nie je odpoved, ktoru som zamyslal. Ale samozrejme nevylucujem, ze existuje nejaky mne zatial neznamy princip, z ktoreho by plynula aj takato moznost odpovede. Pomohlo by, keby si trochu objasnil ako si to cislo dostal.

katka povedal(a)...

tak moj vysledok je 27, snad som sa nepomylila :)

Radoslav Harman povedal(a)...

katka: No, moje zamyslane riesenie je podozrivo blizko cislu 27, skus si to este raz prepocitat :) Ak by Ti stale vychadzalo 27, prezrad nam svoj system.

Problemom s vymyslanim takychto uloh je to, ze si clovek nemoze byt isty, ci neexistuje aj nejaky skryty, ale velmi logicky system, ktory vedie k inemu ako ocakavanemu vysledku. Ale aspon je to uloha, s ktorou sa nikde inde ako na blogu QED nemozete stretnut ;-)

katka povedal(a)...

pozrela som sa na to este raz a nasla som si chybu pri spocitavani :), ale teraz som si uz viac-menej ista ze by to malo byt 29

nechcela som zatial prezradzat, ako som na to prisla, aby sa aj ini mohli s tym potrapit...

Radoslav Harman povedal(a)...

katka: 29 je naozaj riesenie !!!

A spravne: princip zatial neprezradzaj; nech sa s tym trochu pozabavaju aj ostatni :-)

Anonymný povedal(a)...

A aké je teda riešenie?

Radoslav Harman povedal(a)...

No, myslím, že po vyše štyroch rokoch to už môžem prezradiť :)

Čísla pod obrázkami znamenajú maximálny počet jednotkových kociek, z ktorých je možné vytvoriť taký priestorový útvar, ktorého priemet do všetkých troch rovín xy, xz, yz je zobrazený na obrázku.