12 marca 2008

Rýchly test slovnej zásoby pre angličtinu

Momentálne vediem diplomovú prácu týkajúcu sa optimalizácie náhodného výberu a napadlo ma, že by som pre Vás vedel zostaviť veľmi hrubý, ale pritom rýchly a jednoduchý test veľkosti Vašej anglickej slovnej zásoby.

Prechádzajte si postupne nasledovnými skupinami desiatich slov (všetko sú to podstatné mená) až pokým neprídete k prvej takej skupine, v ktorej poznáte význam polovice, alebo menej ako polovice slov (t.j. desiatich, alebo menej slov). Číslo v zátvorke uvedené pri tejto skupine slov je môj odhad veľkosti Vašej anglickej slovnej zásoby. Ak aj v poslednej skupine poznáte presný význam viac ako polovice slov, Vaša slovná zásoba zrejme presahuje 10000 slov. Snažte sa byť k sebe kritickí; ako "známe" slová berte len tie, s ktorých významom ste si úplne istí. Keď sa otestujete, označte prosím Váš výsledok v ankete v pravom stĺpci blogu. Poznámka: Anketa je už ukončená; výsledky nájdete na konci tohoto príspevku.



  • (2000) girl, age, force, value, health, industry, class, church, century, table, bird, call, damage, edge, exchange, opposition, option, quarter, stock, whole

  • (4000) coast, defendant, distinction, enemy, fashion, impression, leadership, mass, neighbour, tear, bowl, burden, cheese, confusion, dish, satisfaction, schedule, storage, tube, wish

  • (6000) abbey, cliff, clue, devil, dock, flag, gender, heel, mud, rumour, bias, canvas, frontier, interference, joint, librarian, obstacle, ranger, skull, thumb

  • (8000) axis, biopsy, cord, eve, herd, inhibition, magnitude, nucleus, nun, prevalence, bead, cloak, entrepreneur, garlic, hurdle, ivory, marsh, pea, quest, stove

  • (10000) altitude, badger, chestnut, disgust, fatigue, gutter, mantle, outskirts, plague, setback, alloy, caterpillar, crumb, expatriate, glacier, heather, heron, ingenuity, mercury, orphan
Samozrejme, tento odhad nie je vycucaný z prsta, ale je založený na istom matematickom modeli využívajúcom frekvenčný slovník angličtiny. Ako každý model má však viaceré nedostatky a tiež neprešiel žiadnou skutočne odbornou oponentúrou. Naviac, je sporné čo sa presne myslí pod veľkosťou slovnej zásoby. Takže výsledok berte so značnou rezervou ;-)

Poznámka 14.3.: V komentároch som bol upozornený na pekný test veľkosti slovnej zásoby na http://www.freerice.org/. Skúste si ho (aspoň na takých 70 slovách) a do anekty v pravom stĺpci blogu prosím zaškrtnite v akých hodnotách sa Vám v priemere pohyboval "vocab level". Poznámka: Anketa je už ukončená; výsledky nájdete na konci tohoto príspevku.
(Najvyššia dosiahnutá hodnota nie je asi najlepšie merítko, pretože závisí jednak na tom, aké má človek na začiatku šťastie, alebo smolu a tiež na tom, ako dlho sa snaží.) Tiež by som chcel upozorniť, že "vocab level" 40 je oveľa vyššia ako v mojom teste 10000 slov; odhadol by som to tak, že 10000 slovám v mojom teste zodpovedajú približne levely 15-25.

Poznámky : Do slovnej zásoby nezapočítavam rôzne gramatické obmeny toho istého slova, t.j. napríklad sloveso work, spolu s works, worked a working sú pre mňa jedno a to isté slovo. Avšak podstatné meno work už započítavam ako nové slovo a taktiež ako nové slovo sa započítavajú aj frekventované zloženiny typu worksheet. Avšak nezapočítavajú sa žiadne vlastné podstatné mená, číslovky, skratky a citoslovcia (ktorých sa dá vytvoriť neohraničený počet :-) Možno Vás tiež zaujme stránka wordcount.org, kde si môžete nechať vypisovať slová na základe ich frekvencie výskytu v anglických textoch, avšak so zahrnutím vlastných podstatných mien, všetkých gramatických tvarov slov a podobne.



Výsledky ankiet:



17 komentárov:

Lev bez hrivy povedal(a)...

Posledna skupina uz nebola bez straty desiatky, ale vacsinu poznam. :-)

Radoslav Harman povedal(a)...

To mas potom celkom slusnu slovnu zasobu, gratulujem; uvidime ako dopadnu ostatni :-) Citas vela v anglictine?

Anonymný povedal(a)...

Ja som skončil na 8000, kde som poznal 8 slov. Inak, dal by sa spraviť analogický test na slovenskú zásobu? ;)

Radoslav Harman povedal(a)...

demiurge: Ak si nepoznal nadpolovičný počet slov až v skupine s označením 10000, tak je môj zamýšľaný (pochopiteľne veľmi veľmi hrubý) odhad 10000. Bolo to pôvodne trochu nejasne napísané, uznávam, preto som to preformuloval.
.
Čo sa týka slovenčiny, tak zrejme by to išlo, ale potreboval by som v elektronickej forme vhodný frekvenčný slovník slovenských slov. Naviac, v prípade materinského jazyka je ešte dôležitejšia otázka čo je to vlastne veľkosť slovnej zásoby. Seriózny test takéhoto charakteru pre veľké slovné zásoby by som si netrúfol robiť bez spolupráce s jazykovedcami.

Anonymný povedal(a)...

celkom zaujimava stranka na meranie urovne slovnej zasoby je aj www.freerice.org ...

Radoslav Harman povedal(a)...

Anon: Podobné testy som už videl, ale tento je fakt veľmi pekný; pôsobí profesionálne a zdá sa, že dynamicky prispôsobuje náročnosť slov. Aj keď nepíše odhad veľkosti slovnej zásoby, len "vocab level" a naviac som nikde nenašiel možnosť porovnať sa s ostatnými. Ja som sa pohyboval len okolo 30; najviac som dosiahol 33.
...
Neskôr som sa s tym opať hral, pohyboval som sa okolo 33 a najviac som dosiahol 36, ale zdá sa, že vyššie to už u mňa nepôjde :-(

katka povedal(a)...

Mam otazku: takyto test zistuje velkost aktivnej alebo pasivnej slovnej zasoby?

Anonymný povedal(a)...

Pasívnej, lebo za prvé to čítaš (nie píšeš/hovoríš) a za druhé, máš viac než pár milisekúnd na rozmyslenie odpovede ;).

Lev bez hrivy povedal(a)...

Snazim sa dost citat po anglicky, to je fakt. Zober si napr. odkazy v tomto mojom poste na voxeu.org, myslim, ze tam ma anglictina slusnu uroven.
Inac katka, tento test je podla mna zamerany najma na pasivnu slovnu zasobu, lebo vsak sa netreba prejavit, len dokonale rozumiet uvedenemu.

Lev bez hrivy povedal(a)...

Heh, freerice je dost drsne... pohyboval som sa okolo 30 a najviac som dosiahol 34.

Pavel Chalmovianský povedal(a)...

Celkom tazke...prvy raz som sa pohyboval na 30 s maximom 35 a druhy raz som bol horsi.

Radoslav Harman povedal(a)...

Pavel: To sme na tom podobne.

Ale dost im to fluktuuje, najma po prvej faze. Ja som to skusal trikrat od zaciatku z toho som mal raz pociatocny priradeny level 20 a raz zase okolo 40. Trvalo dalsich aspon 50 slov, kym sa mi to (vo vsetkych pripadoch) ustalilo medzi 30-35.

Inak (ako som zistil :-) aj ludia s levelom 5 az 10 vedia anglicky tak, ze v pohode citaju bezné anglicke texty a ich slovna zasoba urcite nie je mensia ako polovica z mojej. Tym som chcel povedat, ze ten level zavisi od slovnej zasoby asi znacne nelinearne.

Pavel Chalmovianský povedal(a)...

Rado: to je aj moja skusenost, prvykrat som sa tahal z 35 dolu, druhý krát z 10 nahor.

Anonymný povedal(a)...

vidim, ze freerice sa ujala. :-) pre mna osobne je to dobry relax a skvela prilezitost osviezit si niektore zabudnute slovicka. a obcas sa da aj nieco naucit, s vynimkou pripadov, ked vysvetlovane aj vysvetlujuce slovo je pre mna spanielskou dedinou. :-)[hladat v slovniku mi lenivost nedovoli.] o ten level potom uz snad ani tak nejde... :-)

Unknown povedal(a)...

nie je rozdiel medzi pasivnou a aktivnou slovnou zasobou v tom, ze pasivna je porozumenie a aktivna vytvorenie tj pasivna je ze anglicke pochopis a aktivna ze zo slovenskeho dokazes vytvorit anglicky ekvivalent..?
Inak v tej ankete je su moznosti este z predoslej ankety..ci to je chyba len v zobrazovani u mna?
ps:freerice je super, obrazok vpravo je celkom motivujuci,nie?

Radoslav Harman povedal(a)...

Veronika: S tou pasívnou/aktívnou slovnou zásobou máš samozrejme pravdu; oba testy sú lan na pasívnu slovnú zásobu.

Inak s tým zobrazovaním to bude len nejaká technická chyba, možno tento blogger generuje niečo nie celkom korektne a ak nepoužívaš klasický prehliadač, tak tie ankety zobrazí zle. (Celkovo ešte majú čo zlepšovať, si myslím.)

Unknown povedal(a)...

dakujem za odpoved, uz je to akosi dobre, mozem hlasovat:)