09 mája 2008

Desaťmiestne číslo

Nájdite desaťciferné číslo s nasledovnou vlastnosťou: Prvá cifra zodpovedá počtu núl v zápise tohoto čísla, druhá cifra zodpovedá počtu jednotiek, tretia cifra počtu dvojok, ... desiata cifra zodpovedá počtu deviatok v zápise tohoto čísla.

Tento elementárny, no pekný hlavolam, rovnako ako úloha s podávaním rúk, pochádza z už spomínanej knihy Martina Gardnera.

10 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

veru, celkom zabavna uloha. vcera vecer sa ukazala ako velmi vhodna namiesto rozpravky na dobru noc. velmi prijemne, ze sa tu obcas najdu aj ulohy, ktore sa daju riesit bez prilis velkej namahy.

Radoslav Harman povedal(a)...

Som rad, ze Ta uloha zaujala. A dakujem za komentar; pre mna totiz nie je az take jednoduche odhadnut, ake ulohy citatelov tohoto blogu najviac bavia a kazdy komentar mi pomoze sa trochu lepsie zorientovat.

Anonymný povedal(a)...

Kolko to ma rieseni? Jedno som nasiel.

Radoslav Harman povedal(a)...

Úloha má práve jedno riešenie.

Anonymný povedal(a)...

Asi takato narocnost ako ma tato uloha je z mojho pohladu tak akurat. Takze kludne hod nieco dalsie. ;-)

Lev bez hrivy povedal(a)...

Hmmm, mozem si trochu zavyryvat? Ten Martin je Gardener alebo Gardner? :-)

Radoslav Harman povedal(a)...

Lev: Ups. Mas pravdu. Je to Gardner, nie Gardener. Asi som to poplietol preto, lebo Gardener je v anglictine normalne slovo (zahradnik). Dakujem, opravim to.

Peter Richtárik povedal(a)...

Aj toto je pekné :-)

cestovatel povedal(a)...

jeeej, reagujem po dost dlhom case, ale paci sa mi tato uloha... a dokonca som si spravne tipla, ze ine riesenie to mat nebude... heh, super :) inak - super blog! =)

Radoslav Harman povedal(a)...

Michaela: Som rád, že sa Ti úloha páči (škoda, že som ju nevymylel ja :)

Inak vítané sú aj reakcie na staršie články; netreba sa báť, že by som ich prehliadol, pretože o každej reakcii mi príde mailom oznam. Naviac, takéto úlohy skoro nestarnú, takže sa o nich dá baviť dlho :)