24 novembra 2007

Mat tretím ťahom: dva v jednom

Nasledovnú pozíciu som si poznačil asi pred desiatimi rokmi a nepamätám si presne ako som sa k nej dostal (buď sa mi objavila v hre, alebo som ju vyčítal z nejakej zbierky šachových úloh). Viem ale, že 2. verziu problému som vytvoril sám a to "omylom" tým, že som si naopak rozložil figúrky :-)

Biely je na ťahu a dá mat najneskôr svojim 3. ťahom
1. verzia: šachovnica je otočená z pohľadu bieleho;
2. verzia: šachovnica je otočená z pohľadu čierneho.

Táto moja "kompozícia" je len taký náhodný úkaz, ale inak na Slovensku máme veľmi silnú skupinu serióznych kompozičných šachistov. Jeden z nich je bývalý matfyzák a môj dlhoročný priateľ Juraj Lörinc.

Poznámka 30.11.: Ako zistil ruziklan vo svojej databáze šachových úloh (pozri komentáre), obidva tieto problémy boli publikované už v roku 1900 (Galickij). Takže žiadna originálna kompozícia to nie je :-)

3 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

Pekný dvojník na tému rôzneho chodu pešiakov. Pozriem v databáze, či je to známe, alebo či je známa len pozícia s premenami.

Anonymný povedal(a)...

Tak som to pozrel a, olala, obe pozicie mal Galickij v roku 1900 :-)

Radoslav Harman povedal(a)...

Škoda :-) Dal som si tú námahu a zistil som, že "verzia 2" sa nachádza v zbierke úloh od Polgára (Chess: 5334 Problems), ktorou som si kedysi prechádzal, takže určite mám ten problém z tadiaľ. Nie je tam však odkaz na autora a ani som tam nenašiel tú "verziu 1"; tú som naozaj objavil "omylom". Každopádne, je to celkom pekná náhoda, takýto "obojstranne" zaujímavý mat.

So šachovými problémami je to asi podobné ako s matematikou. V oblastiach, kde sa "nemenia pravidlá" už stovky rokov, je extrémne ťažké prísť na niečo zaujímavé a úplne nové.